Word scheidsrechter

In België engageren bijna een half miljoen mensen zich in het voetbal. Daarom trekken elk weekend meer dan 6000 scheidsrechters erop uit om een wedstrijd in goede banen te leiden.

Hebt u een passie voor voetbal? Zit er een leidersfiguur in u verscholen? Of bent u op zoek naar een sportieve hobby? Dan hebben wij waar je op zoek naar bent. Word scheidsrechter en geniet van tal van voordelen!

Ben je reeds speler? Dat is geen enkel probleem! Men heeft er namelijk voor gezorgd dat beiden perfect te combineren zijn. Je wordt dan ingedeeld in scheidsrechterscategorie H. Dit betekent dat je naast je wedstrijd als speler ook nog een wedstrijd mag leiden.

Voorwaarden

Om aan de cursus deel te mogen nemen dien je minstens 15 jaar te zijn. De theorie wordt in enkele lessen gegeven. Je krijgt van ons 2 brochures: “Regels van het voetbalspel” en “Onderrichtingen bij de regels van het voetbalspel”. Hierdoor kun je alle spelregels nog eens rustig nalezen. Het theoretisch gedeelte wordt uiteindelijk afgesloten met een schriftelijk examen waarvoor je uiteraard moet slagen.

Kort na het slagen voor de theoretische proef krijg je reeds je eerste wedstrijd! Tijdens deze wedstrijd word je ondersteund door een opleider van de K.B.V.B. De komende maand krijg je een peter van onze vriendenkring mee naar jouw matchen. Dit is een ervaren scheidsrechter die je zal helpen bij problemen.

Voordelen

Voor het fluiten zelf krijg je steeds een vaste vergoeding. Hiernaarst worden ook je verplaatsingskosten vergoed.

Elke scheidsrechter ontvangt een scheidsrechterskaart. Hiermee krijg je GRATIS toegang tot elke wedstrijd op Belgische bodem. Dit betekent dus ook wedstrijden van onze Rode Duivels!

Je wordt lid van een toffe vriendenkring waar je heel wat nieuwe mensen leert kennen!

De arbitrage is een ware levensschool! Beslissingen nemen wordt voor jou een koud kunstje.

Wat daarna?

Om als scheidsrechter wedstrijden te mogen leiden moet je aangesloten zijn bij een Belgische voetbalclub. Je gaat dus best zo vroeg mogelijk op zoek. Als je nog speler bent, dan word je ook automatisch aangesloten bij de club waar je speelt. Indien dit niet zo is, ben je vrij om de club te kiezen die jou het meest te bieden heeft. Het namelijk zo dat de clubs er alle baat bij hebben om ze veel mogelijk scheidsrechters aangesloten te hebben. Daardoor geven vele clubs ieder jaar een extraatje, vaak onder de vorm van een gratis outfit.

Daarna ligt de weg naar een mooie carrière volledig open. In het begin krijg je wedstrijden aangeduid bij de jeugd. Van de miniemen kun je al snel opklimmen naar de knapen, scholieren en juniors om uiteindelijk al wedstrijden te mogen leiden bij de reserven en beloften. Je maakt dan als het ware telkens ‘promotie’ naar een hogere categorie binnen de jeugd. Hiervoor komen opleiders van de K.B.V.B. soms naar jouw wedstrijden kijken. Zij maken daarvan een verslag. Op basis van dit verslag beslist de scheidsrechterscommissie of de scheidsrechter mag ‘promoveren’.

Ook voor scheidsrechters die graag nog een stapje hoger willen gaan, zijn er mogelijkheden. Mits een aantal goede nazichten, kan het Bureau Arbitrage West-Vlaanderen beslissen om je wedstrijden in eerste ploegen te laten leiden. Opnieuw begin je hier in 4e provinciaal en kun je promoveren door het krijgen van goede nazichten.

Hoe kan ik mij inschrijven?

Inschrijven voor een opleiding tot scheidsrechter doe je door contact met onze vriendenkring op te nemen. Je kunt ons mailen (secretariaatkvsgo@gmail.com) of bellen op het nummer 0476 38 67 27. Wij brengen alles voor jou in orde!

De eerstvolgende cursus start op 8 september 2018 en gaat door in Brugge of in Oostende. Indien je nog verdere vragen hebt, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren. Wij staan steeds voor je klaar!